Produkcja pomarańczy w UE
2010-12-03 00:00
Tuż po jabłkach, pomarańcze są najliczniejszym pod względem wielkości produkcji owocem w krajach unijnych. W sezonie 2009/2010 zebrano ich łącznie 6,2 mln ton, z czego ponad 80 proc. stanowiły zbiory w dwóch państwach – Hiszpanii i Włoszech. Pozostałe ilości zbierane są corocznie na Cyprze, w Portugalii oraz w Grecji.
Hiszpania jest największym unijnym producentem pomarańczy z udziałem na poziomie ponad 50 proc. W sezonie 2009/2010 zbiory w tym kraju wyniosły około 2,65 mln ton, tj. o 22 proc. mniej niż w sezonie poprzednim, kiedy zebrano 3,41 mln ton. W przypadku Włoch zbiory w sezonie 2009/2010 wyniosły 2,36 mln ton wobec 2,16 mln ton w poprzednim sezonie.
Źródło: fresh-marekt.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Hiszpania jest największym unijnym producentem pomarańczy z udziałem na poziomie ponad 50 proc. W sezonie 2009/2010 zbiory w tym kraju wyniosły około 2,65 mln ton, tj. o 22 proc. mniej niż w sezonie poprzednim, kiedy zebrano 3,41 mln ton. W przypadku Włoch zbiory w sezonie 2009/2010 wyniosły 2,36 mln ton wobec 2,16 mln ton w poprzednim sezonie.
Źródło: fresh-marekt.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem