Czarna porzeczka jest bezkonkurencyjna
2007-07-05 00:00
Brytyjscy uczeni uznali czarną porzeczkę za najbardziej wartościową spośród wszystkich jagód, rosnących na Wyspach Brytyjskich.
Taką informację podało Daily Telegrach, na podstawie analiz przeprowadzonych przez Derek Stewart z Scottish Crop Research Institute (SCRI). Badanie wykonano głownie z myślą o ludziach, którzy gubią się przy wyborze owoców.
Czarna porzeczka okazała się bezkonkurencyjna pod względem ilości i koncentracji zawartych w niej witamin, minerałów i innych ważnych elementów (antyoxydantów).
Spożycie tego owocu przeciwdziała chorobom nowotworowym, chorobie Alzhaimera, chroni przed zaburzeniami serca, chorobami krążenia, cukrzycą. Wspomaga ponadto ostrość widzenia i zapobiega spadkowi zdolności umysłowych ludzi w starszym wieku.
Uczeni zauważyli pewną prawidłowość, a mianowicie, że im bardziej kolor porzeczki jest nasycony, tym więcej w niej przeciwutleniaczy, które w znacznym stopniu wpływają na nasze zdrowie.
Pod tym względem czarna porzeczka okazała numerem jeden. Jeszcze w Średniowieczu jej owoce i liście używano do leczenia kamienia nerkowego, chorób wątroby i dróg oddechowych.
Źródło: fresh-market.pl, za www.telegraph.co.uk
Taką informację podało Daily Telegrach, na podstawie analiz przeprowadzonych przez Derek Stewart z Scottish Crop Research Institute (SCRI). Badanie wykonano głownie z myślą o ludziach, którzy gubią się przy wyborze owoców.
Czarna porzeczka okazała się bezkonkurencyjna pod względem ilości i koncentracji zawartych w niej witamin, minerałów i innych ważnych elementów (antyoxydantów).
Spożycie tego owocu przeciwdziała chorobom nowotworowym, chorobie Alzhaimera, chroni przed zaburzeniami serca, chorobami krążenia, cukrzycą. Wspomaga ponadto ostrość widzenia i zapobiega spadkowi zdolności umysłowych ludzi w starszym wieku.
Uczeni zauważyli pewną prawidłowość, a mianowicie, że im bardziej kolor porzeczki jest nasycony, tym więcej w niej przeciwutleniaczy, które w znacznym stopniu wpływają na nasze zdrowie.
Pod tym względem czarna porzeczka okazała numerem jeden. Jeszcze w Średniowieczu jej owoce i liście używano do leczenia kamienia nerkowego, chorób wątroby i dróg oddechowych.
Źródło: fresh-market.pl, za www.telegraph.co.uk
Zobacz więcej: Porzeczki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem