Dramat w skupie czarnej porzeczki
- Tak trudnej sytuacji, w jakiej znaleźli się producenci jednych z najbardziej wartościowych owoców, jeszcze chyba nie było - pisze zarząd Stowarzyszenia w liscie otwartym do KUPS.
Oferowane obecnie ceny skupu surowca często nie pokrywają nawet kosztów zbioru i transportu owoców do przetwórni, nie mówiąc już o częściowym chociażby zwrocie kosztów produkcji.
Systematycznie obniżane ceny skupu surowca od 2012 roku przedstawiciele przemysłu przetwórczego tłumaczą masowym zakładaniem nowych plantacji. Tego zjawiska nie potwierdzają jednak dane GUS dotyczące obszaru nasadzeń tej rośliny w ostatnich latach ani też wielkości skupowanego surowca.
W roku bieżącym informacje o przewidywanych, wysokich zbiorach pojawiały się już w kwietniu, czyli przed kwitnieniem porzeczki. Natomiast po wystąpieniu na przeważającym obszarze kraju przymrozków w końcu kwietnia, a w szczególności w dniach 4-6 maja, które w wielu rejonach poczyniły spustoszenie na plantacjach.
- My producenci, nie przypominamy sobie sytuacji, gdy po wystąpieniu przymrozków na
dużym obszarze kraju ceny na owoce spadały i to w tak drastyczny sposób - pisze zarząd Stowarzyszenia w liscie otwartym do KUPS.
- Chcemy także, aby przedstawiciele przemysłu przetwórczego wyjaśnili polskim producentom dlaczego w Niemczech na otwarcie sezonu skupu te same firmy przetwórcze co w Polsce zaoferowały rodzimym plantatorom 0,3 Euro/1kg owoców a w Polsce równowartość 0,12- 0,14 Euro - pyta się w liście zarząd KSPCP.
Zarząd KSPCP zwraca uwagę, że na wielu spotkaniach przedstawialiśmy przemysłowi przetwórczemu wyliczenia, z których
wynika, że koszt wyprodukowania 1 kg porzeczki w obecnym czasie wynosi 2,50 zł. Nie podważają tych wyliczeń w istotny sposób ani naukowcy, ani specjaliści od ekonomiki
rolnictwa.
Zobacz więcej: Porzeczki?preview=1
Skupują czarne porzeczki
czytaj dalej
Jak wygląda początek skupu czerwonej porzeczki?
czytaj dalej
Sezon porzeczkowy tuż, tuż – jaki będzie?
czytaj dalej