Koszty produkcji porzeczek czarnych
2010-07-22 00:00
W latach 2005-2006 ceny otrzymywane przez producentów za porzeczki czarne zaledwie w 50 proc. pokrywały koszty ich produkcji. Opłacalność produkcji tych owoców gwałtownie poprawiła się w 2007 r., gdy niedobór porzeczek czarnych na rynku oraz brak zapasów koncentratu i mrożonek czarnych porzeczek z poprzednich lat wywindował ceny płacone producentom. Cena kilograma czarnych porzeczek przewyższała wówczas koszty produkcji o 89 proc. W następnych latach ceny były mniej opłacalne, niemniej i tak pokrywały koszty produkcji.
W 2009 r. koszty produkcji porzeczek czarnych wzrosły w relacji do 2008 r. o 3 proc., średnia cena producenta – o 19 proc., wobec czego cena producenta przewyższała jednostkowe koszty produkcji o 45 proc.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji porzeczek czarnych w latach 2005-2009
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W 2009 r. koszty produkcji porzeczek czarnych wzrosły w relacji do 2008 r. o 3 proc., średnia cena producenta – o 19 proc., wobec czego cena producenta przewyższała jednostkowe koszty produkcji o 45 proc.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji porzeczek czarnych w latach 2005-2009
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Koszty produkcji (zł/kg) | 1,30 | 1,31 | 1,98 | 1,44 | 1,49 |
Ceny płacone producentom (zł/kg) | 0,65 | 0,65 | 3,75 | 1,80 | 2,15 |
Wskaźnik opłacalności (proc.) | 50 | 50 | 189 | 125 | 145 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Porzeczki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem