Mniejsze spożycie śliwek w Polsce
2006-00-00 00:00
Według badań gospodarstw domowych, prowadzonych przez GUS, spożycie śliwek świeżych i przetworzonych w Polsce, w latach 1995-2005 wahało się rocznie od 1,8 kg na osobę do 3,12 kg na osobę.
Wyraźne zwiększenie spożycia śliwek miało miejsce w latach 1997-2005. Wzrosło ono z 2,04 kg na osobę do 3,12 kg na osobę, tj. o 53%. Krajowe spożycie wyrównuje się w ostatnim okresie z normami, panującymi w krajach zachodnioeuropejskich.
Według danych niemieckich, spożycie śliwek w tym kraju kształtowało się w sezonach 1995/96-2000/05 na poziomie 2,9-3,8 kg na osobę rocznie.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Śliwki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem