Mołdawia – koniec sezonu śliwek
Według przedstawicieli organizacji producentów rolnych, w ostatnim tygodniu lutego i pierwszym tygodniu marca 2019 roku mołdawskie supermarkety będą sprzedawać ostatnie partie zeszłorocznych śliwek. Produkt ten wszedł do krajowego handlu detalicznego z kilku przedsiębiorstw rolnych, które mają chłodnie z kontrolowaną atmosferą gazową.
Pracownicy supermarketów zauważają zaskakująco wysoką jakość ostatniej śliwki z ubiegłorocznej uprawy (głównie owoce odmian Stanley i President). Zwłaszcza, że został zebrany prawie cztery miesiące temu. Eksperci tłumaczą tę okoliczność faktem, że niektóre przedsiębiorstwa ogrodnicze, pomimo trudnej logistyki, zebrały owoce z drzew na czas i prawidłowo przygotowały je do przechowywania w środowisku gazowym.
Niemniej eksperci zwracają uwagę, że te późno zebrane, wyjęte z chłodni śliwki, na półkach supermarketów zachowują akceptowalne właściwości przez nie więcej niż tydzień. Biorąc pod uwagę ten czynnik, supermarkety oferowały za nawet bardzo dobrej jakości śliwki o wysokich parametrach, nie więcej niż 6 - 7 lejów/kg (0,36-0,42 USD/kg, 1,31 – 1,54 zł/kg).
Według wstępnej oceny Krajowego Biura Statystycznego Republiki Mołdawii produkcja śliwek w kraju w ubiegłym roku przekroczyła 120 tys. ton.
Zobacz więcej: Śliwki?preview=1