Przyczyny wycofywania się polskich producentów z uprawy śliw
2006-08-07 00:00
Głównymi przyczynami wycofywania się krajowych producentów z uprawy śliw są:
Źródło: fresh-market.pl
- wysokie ryzyko produkcyjne (duża zawodność produkcji, wynikająca ze zmienności warunków pogodowych)
- niedostateczny postęp biologiczny w produkcji
- wysokie straty w plonach, z powodu choroby wirusowej – szarkę oraz brak odpornych odmian
- nieobecność powszechnie stosowanego rozwiązania, jakim jest mechaniczny zbiór śliwek
- stosunkowo małe zainteresowanie śliwką na rynku konsumpcyjnym i w przemyśle przetwórczym
- relatywnie niska opłacalność produkcji wobec innych gatunków owoców
- brak podkładek skarlających drzewka śliw
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Śliwki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem