Z małopolską śliwką do Europy
Czy małopolski specjał - “suska sechlońska” - ma szansę stać się przysmakiem regionalnym?
Z takim wnioskiem wystąpili do Unii Europejskiej członkowie Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach (powiat limanowski).
Suska to podsuszana i podwędzana śliwka, lekko słodka, z wyczuwalnym smakiem i aromatem wędzenia. Określenie “sechlońska” pochodzi od nazwy wsi Sechna (dawniej Sechlna), gdzie produkowano tego typu owoce. Obecnie funkcjonuje tam około 150 suszarni.
Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw gromadzi producentów z gmin Iwkowa, Laskowa, Łososina Dolna i Żegocina. We wszystkich tych miejscach, niemal przy każdym domu znajduje się suszarnia (łącznie jest ich ok. 700). Konstrukcję budynku przekazuje się tu z pokolenia na pokolenie.
Wniosek Stowarzyszenia został pomyślnie zweryfikowany na etapie krajowym i przekazany dalej do Brukseli. Kto wie, może obok oscypka, bryndzy, redykołki i innych naszych przysmaków również suska zrobi międzynarodową karierę?
Źródło: fresh-market.pl, mk
Zobacz więcej: Śliwki?preview=1