30 tys. osób pracuje w sektorze truskawkowym
2008-02-25 00:00
Polska jest jedynym w Europie producentem mrożonych truskawek odmiany Senga Sengana. Dalszy rozwój produkcji truskawek mrożonych w naszym kraju będzie zależał nie tylko od ceł, ale również od tego, czy odbiorcy zagraniczni zechcą płacić wyższe ceny za tę trudną w produkcji, ale bardzo cenioną w przetwórstwie odmianę.
Polska eksportuje truskawki mrożone, schłodzone oraz inne przetwory (głównie dżemy, truskawki w cukrze i koncentrat truskawkowy) o wartości 120-130 mln euro rocznie, co stanowi około 15 proc. eksportu owoców świeżych i przetworzonych. W produkcji i przetwórstwie truskawek oraz handlowym otoczeniu tych sektorów pracuje około 30 tys. w pełni zatrudnionych osób.
Źródło: fresh-market.pl (ts)
Polska eksportuje truskawki mrożone, schłodzone oraz inne przetwory (głównie dżemy, truskawki w cukrze i koncentrat truskawkowy) o wartości 120-130 mln euro rocznie, co stanowi około 15 proc. eksportu owoców świeżych i przetworzonych. W produkcji i przetwórstwie truskawek oraz handlowym otoczeniu tych sektorów pracuje około 30 tys. w pełni zatrudnionych osób.
Źródło: fresh-market.pl (ts)
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem