Jakość ma znaczenie
Opady z początku czerwca wprawiły producentów w dobry nastrój. Deszcze uzupełniły wodę w glebie, więc ryzyko wystąpienia suszy fizjologicznej, która miała miejsce w ubiegłym roku zażegnane.
Ogólne zbiory wyniosły rok temu 195 tys. ton, ale jakość owoców i warzyw pozostawiała wiele do życzenia (zdrobniałe, nie nadające się do mrożenia, a jedynie na tzw. koncentrat).
W bieżącym sezonie - nie licząc przymrozków z początku maja - warunki atmosferyczne sprzyjają wegetacji truskawek.
Gleba jest odpowiednio nawilgocona, a temperatura w ciągu dnia stosunkowo wysoka. Dzięki temu, przyrost masy i jakość owoców (m.in. kształt) są optymalne. Zdaniem niektórych, zbiory truskawek mogą być wyższe niż oczekiwano, ale nie dorównają poziomowi z ubiegłego roku.
Jednak plon kwalifikowany może się znacznie zwiększyć. Wysoki popyt wewnętrzny i zewnętrzny ucieszy producentów, ale zmartwi odbiorców, którzy będą musieli więcej zapłacić.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1