Koszty produkcji a ceny skupu truskawek do mrożenia w latach 2005-2009
2010-05-26 00:00
W okresie ostatnich pięciu lat jedynie w okresie dwóch sezonów produkcja truskawek przeznaczonych do mrożenia była opłacalna. Koszty produkcji tych owoców z roku na rok wzrastały. W 2005 r. koszty produkcji wynosiły 2 zł/kg, a w 2009 r. 2,65 zł/kg.
Z kolei najniższą cenę za truskawki odszypułkowane przeznaczone do mrożenia producenci otrzymali w 2005 r. i wynosiła ona 1,15 zł/kg, najwyższą zaś w 2007 r. – 3,40 zł/kg. Rok 2007 to był sezon niskich zbiorów owoców i wysokiego popytu.
W 2005 r. ceny otrzymywane przez producentów pokrywały jednostkowe koszty produkcji w 58 proc., w 2006 r. – w 90 proc., a w 2009 r. – zaledwie w 45 proc. Na tak złe wyniki w 2009 r. wpłynęły różne czynniki: wysokie zbiory, ostra konkurencja ze strony innych państw eksportujących mrożone truskawki, a także efekt spowolnienia gospodarczego wśród państw UE.
Lata 2007-2008 to jedyne, w których ceny skupu truskawek do mrożenia przewyższały koszty ich produkcji. W 2007 r. cena 1 kg tych owoców była wyższa od kosztów ich produkcji o 37 proc., a w 2008 r. – o 12 proc.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji truskawek do mrożenia w latach 2005-2009 (zł/kg)
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Z kolei najniższą cenę za truskawki odszypułkowane przeznaczone do mrożenia producenci otrzymali w 2005 r. i wynosiła ona 1,15 zł/kg, najwyższą zaś w 2007 r. – 3,40 zł/kg. Rok 2007 to był sezon niskich zbiorów owoców i wysokiego popytu.
W 2005 r. ceny otrzymywane przez producentów pokrywały jednostkowe koszty produkcji w 58 proc., w 2006 r. – w 90 proc., a w 2009 r. – zaledwie w 45 proc. Na tak złe wyniki w 2009 r. wpłynęły różne czynniki: wysokie zbiory, ostra konkurencja ze strony innych państw eksportujących mrożone truskawki, a także efekt spowolnienia gospodarczego wśród państw UE.
Lata 2007-2008 to jedyne, w których ceny skupu truskawek do mrożenia przewyższały koszty ich produkcji. W 2007 r. cena 1 kg tych owoców była wyższa od kosztów ich produkcji o 37 proc., a w 2008 r. – o 12 proc.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji truskawek do mrożenia w latach 2005-2009 (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Koszty produkcji (zł/kg) | 2,00 | 2,10 | 2,49 | 2,51 | 2,65 |
Ceny truskawek odszypułkowanych do mrożenia (zł/kg) | 1,15 | 1,90 | 3,40 | 2,80 | 1,20 |
Wskaźnik opłacalności (proc.) | 58 | 90 | 137 | 112 | 45 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem