Niemcy: Wydłużenie sezonu truskawkowego
Wielu niemieckich plantatorów w chwili obecnej zajmuje się pokrywaniem truskawek słomą. Nie robią tego w celu ochrony roślin przed mrozem, lecz w celu opóźnienia ich kwitnienia, a tym samym i zbiorów. Warstwa słomy uniemożliwia przedostanie się promieni słonecznych do truskawek i wzrostu temperatury, które stymulowałyby rośliny do rozpoczęcia wegetacji.
Słoma usuwana jest gdy pąki są już wyraźne, przez co zbiory są opóźnione. W ten sposób plantatorzy truskawek wydłużają sezon i podaż tych owoców na rynku.
Niemieccy konsumenci, którzy zjadają w ciągu sezonu około 3,0 kg świeżych truskawek, mogą kupić krajowe owoce już od maja. Pochodzą one z rejonu Nadrenii, który jest najważniejszym pod względem uprawy truskawek rejonem w Niemczech. W 2011 roku uprawiano tam truskawki na powierzchni 1550 ha.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Niemcy stawiają na truskawkę
czytaj dalej