Podsumowanie sezonu truskawkowego
2007-07-06 00:00
Tegoroczny sezon skupu truskawek rozpoczął się wcześnie i trwał stosunkowo krótko. Na skutek majowych przymrozków owoców było zdecydowanie mniej, a ich ceny kształtowały się na dość wysokim poziomie.
Upały z początku kampanii (zwłaszcza w centrum kraju) spowodowały drobnienie truskawek. Potem przyszły deszcze, które wspomogły proces ich wegetacji.
Niestety w niektórych miejscach kraju opady trwały zbyt długo, co z kolei pogorszyło jakość owoców. Odszypułkowanie truskawek nastręczało wiele trudności (w zależności od odmiany).
Poważnym problemem dla producentów i przetwórców był brak chętnych do pracy przy zbiorach, na skutek czego wiele owoców pozostało nie zebranych.
Spółdzielnie ogrodnicze skupujące truskawki deserowe z szypułką, na zaopatrzenie sklepów detalicznych, płaciły średnio 3,10 zł/kg (o ok. 80 proc. więcej niż rok temu).
Zakłady przetwórcze, gromadziły owoce nieco dłużej. Tu średnia cena za truskawki odszypułkowane do mrożenia wynosiła 3,40 zł/kg (około 70 proc. drożej), a za owoce do schłodzenia (eksportowane w beczkach) – 2,10 zł/kg (o 55 proc. więcej).
Jakość tegorocznej truskawki nie była najlepsza, dlatego wielu zakładom nie udało się zakupić wystarczającej ilości surowca.
Źródło: fresh-market.pl, mk
Upały z początku kampanii (zwłaszcza w centrum kraju) spowodowały drobnienie truskawek. Potem przyszły deszcze, które wspomogły proces ich wegetacji.
Niestety w niektórych miejscach kraju opady trwały zbyt długo, co z kolei pogorszyło jakość owoców. Odszypułkowanie truskawek nastręczało wiele trudności (w zależności od odmiany).
Poważnym problemem dla producentów i przetwórców był brak chętnych do pracy przy zbiorach, na skutek czego wiele owoców pozostało nie zebranych.
Spółdzielnie ogrodnicze skupujące truskawki deserowe z szypułką, na zaopatrzenie sklepów detalicznych, płaciły średnio 3,10 zł/kg (o ok. 80 proc. więcej niż rok temu).
Zakłady przetwórcze, gromadziły owoce nieco dłużej. Tu średnia cena za truskawki odszypułkowane do mrożenia wynosiła 3,40 zł/kg (około 70 proc. drożej), a za owoce do schłodzenia (eksportowane w beczkach) – 2,10 zł/kg (o 55 proc. więcej).
Jakość tegorocznej truskawki nie była najlepsza, dlatego wielu zakładom nie udało się zakupić wystarczającej ilości surowca.
Źródło: fresh-market.pl, mk
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem