Producenci truskawek ostrożni
Według Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w Warszawie, tegoroczny sezon skupu truskawek rozpoczął się pod koniec drugiej dekady czerwca, tj. o 2 tygodnie później niż w roku ubiegłym.
Początkowo, spółdzielnie ogrodnicze za truskawki deserowe z szypułką płaciły 1,11 zł/kg. W pełni sezonu ich ceny wzrosły do 1,30 - 1,55 zł/kg (mimo zwiększonej podaży). Przeciętna wartość truskawek z szypułką, do bezpośredniej konsumpcji wynosiła w tym sezonie 1,47 zł/kg, tj. o 31% mnije niz rok temu (2,16 zł/kg).
Zakłady przetwórcze oferowały - na początku skupu - za truskawkę odszypułkowaną 0,80 zł/kg, a pod koniec już 1,30 - 1,60 zł/kg. Średnia cena skupu w przetwórstwie wyniosła 1,13 zł/kg,tj. o 30% mniej w stosunku do ubiegłego roku (,58 zł/kg).
Wielu producentów, w obawie, że niskie ceny z początku skupu utrzymają się, zaniechało zbiorów truskawek do przemysłu. Owoce te trafiały zazwyczaj na rynek hurtowy bądź detaliczny.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1