Truskawka kaszubska pod ochroną?
Truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna) ubiega się o objęcie ochroną unijną oraz nadanie certyfikatów potwierdzających jej wyjątkową jakość i tradycyjny smak. Została ona zgłoszona w kategorii: Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Truskawka kaszubska jest znana w kraju i zagranicą. Na jej specyficzny smak i intensywny aromat wpływają: wyższe opady, ostrzejszy klimat oraz duże wahania temperatury w ciągu roku, występujące na Pojezierzu Kaszubskim. Ma krótki okres wegetacji.
Kaszëbskô malëna jest kulisto-stożkowa lub kulisto-nerkowata o średniej masie 6-8 g i średnicy do 3 cm. Owoce ma jędrne, lekko twardawe, soczyste i intensywnie czerwone. Jej produkcja związana jest ze ściśle określonym obszarem geograficznym w powiatach: kartuskim, kościerskim, bytowskim oraz w gminach: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice. Tradycja ich uprawy sięga początków XX wieku.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny”
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1