Truskawka kaszubska polskim produktem regionalnym
28 listopada 2009 r. KE rozporządzeniem nr 1155/2009, wpisała na unijną listę chronionych oznaczeń geograficznych polski produkt - truskawkę kaszubską (kaszëbskô malëna).
Pod nazwą tą zarejestrowane zostały zarówno owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. Jako truskawki deserowe zarejestrowane zostały odmiany Elsanta oraz Honeoye, a do przetwórstwa Senga Sengana.
Truskawka kaszubska produkowana jest na obszarze powiatów: kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gminy Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.
Specyfika tego owocu wynika w szczególności z charakterystycznego, intensywnego aromatu i zapachu i słodszym, niż owoce pochodzących z innych regionów kraju, smakiem.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1