Włochy: eksport owoców w latach 2003 – 2009
2010-10-14 00:00
Eksport owoców z Włoch od 2005 r. utrzymuje się na poziomie 2,2-2,4 mln ton. Największy eksport dotyczy jabłek, których w 2009 r. Włochy wyeksportowały 713 tys. ton. Duży udział w eksporcie mają też winogrona, owoce kiwi oraz brzoskwinie i nektaryny, których w 2009 r. wyeksportowano odpowiednio 391 tys. ton, 374 tys. ton oraz 356 tys. ton. Włochy eksportują też spore ilości gruszek. Ich eksport w 2009 r. wyniósł prawie 132 tys. ton.
Tabela: Eksport owoców z Włoch (tys. ton)
Tabela: Wartość eksportu owoców z Włoch (mln euro)
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Tabela: Eksport owoców z Włoch (tys. ton)
2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Zmiana | |
pomarańcze | 82,7 | 3,9 | 101,9 | 101,9 | 117,2 | 127,8 | 62,7 | -51 |
klementynki | 24,8 | 29,4 | 57,9 | 68,6 | 69,7 | 52,9 | 84,4 | +60 |
cytryny | 31,8 | 32,7 | 42,4 | 37,7 | 40,8 | 62,9 | 39,3 | -37 |
Cytrusy razem | 139,3 | 66 | 202,2 | 208,2 | 227,7 | 243,6 | 186,4 | -23 |
jabłka | 666,3 | 521,2 | 687,9 | 696,4 | 762,3 | 674,9 | 713,4 | +6 |
winogrona | 521,1 | 457,6 | 504,1 | 456,3 | 465,7 | 507,4 | 391,6 | -23 |
owoce kiwi | 264,7 | 265,8 | 302,4 | 332,8 | 345,4 | 307,3 | 374,2 | +22 |
brzoskwinie, nektaryny | 327,6 | 407,4 | 426,6 | 361,1 | 374,2 | 326,8 | 356 | +9 |
gruszki | 132,1 | 124,5 | 145,9 | 181,1 | 177 | 133,6 | 131,8 | -1 |
śliwki | 15,9 | 24,1 | 34,4 | 32,5 | 39,4 | 41,2 | 40,4 | -2 |
truskawki | 22,4 | 19,6 | 23 | 23,5 | 17,9 | 23,3 | 17 | -27 |
morele | 9,9 | 13,8 | 14,4 | 11,8 | 11,7 | 13,3 | 11,4 | -14 |
RAZEM | 2099,3 | 1900 | 2340,9 | 2303,7 | 2421,3 | 2271,4 | 2222,2 | -2 |
Tabela: Wartość eksportu owoców z Włoch (mln euro)
2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | Zmiana 2009/08 w proc. | |
pomarańcze | 44,4 | 2,3 | 53,1 | 55,3 | 65 | 72,6 | 44,9 | -38 |
klementynki | 15,3 | 16,2 | 28,1 | 32,4 | 36,9 | 33,2 | 51,5 | +55 |
cytryny | 19,2 | 18,5 | 26,4 | 23,3 | 30,4 | 68,9 | 33,1 | -52 |
Cytrusy razem | 78,9 | 37 | 107,6 | 111 | 132,3 | 174,7 | 129,5 | -26 |
jabłka | 407,4 | 345,1 | 383,4 | 445,1 | 542,5 | 554,4 | 472,7 | -15 |
winogrona | 475,4 | 381,6 | 463,5 | 432,7 | 535,4 | 571,7 | 420 | -27 |
owoce kiwi | 272 | 232,8 | 232,4 | 288,5 | 296,6 | 361,9 | 320,4 | -11 |
brzoskwinie, nektaryny | 306,8 | 249,2 | 260,2 | 311,7 | 320,2 | 337,3 | 236 | -30 |
gruszki | 111,1 | 106,6 | 124,8 | 151,9 | 162,9 | 153,1 | 141,4 | -8 |
śliwki | 16,7 | 22 | 28,5 | 32,4 | 38,4 | 43,8 | 34,3 | -22 |
truskawki | 41,6 | 39 | 43,9 | 53,3 | 37,4 | 54,1 | 33,8 | -37 |
morele | 12,4 | 14,9 | 13,9 | 13,6 | 16,1 | 20,2 | 13,4 | -34 |
RAZEM | 1722,3 | 1428,2 | 1658,2 | 1840,2 | 2081,8 | 2271,2 | 1801,5 | -21 |
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem