Włochy – mało truskawek
„Zapotrzebowanie na truskawki rośnie z tygodnia na tydzień, ale na razie brakuje produktów ze względu na zmiany temperatury w styczniu, które opóźniły stan wegetacyjny roślin. W przyszłym tygodniu zacznie się poprawiać”, wyjaśnia Vincenzo Padula, właściciel hurtowni P&G z miejscowości Policoro (region Basilicata, na „podeszwie” włoskiego buta).
„W międzyczasie truskawki hiszpańskie stały się dostępne na rynku włoskim, chociaż domowe truskawki mają doskonały poziom Brix, kolor i trwałość”.
„Jedno jest pewne: ilości i ceny są wyższe niż w ubiegłym roku. Naszą główną odmianą jest Candonga, z której do tej pory zebraliśmy niewiele ponad 100 g/roślinę. Zaopatrujemy wiele rynków w środkowych i północnych Włoszech w cenie 4,00-4,50 euro/ kg, tj. o około 1 euro więcej niż w 2019 roku. Cieszymy się z zainteresowania konsumentów truskawki z Basilicata. Kampania wygląda doskonale, mamy nadzieję, że pogoda będzie dobra.”
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1