30.10
Tadżykistan odnotował znaczący wzrost eksportu owoców i warzyw. Niemal 100 procent tego ostatniego stanowił eksport cebuli.
Wolumen eksportu produktów rolnych w Tadżykistanie od początku roku do początku trzeciej dekady października wzrósł o 41,7 procent, czyli o 35,4 tys. ton. Poinformował o tym portal Avesta.Tj, powołując się na Ministerstwo Rolnictwa republiki.
Jak podaje źródło, od 21 października br. Tadżykistan wyeksportował nieco ponad 120,4 tys. ton produktów rolnych o wartości ponad 17,1 mln USD. Eksport produktów rolnych wynosi 35,4 tys. ton, czyli o 41,7 procent więcej pod względem wolumenu i 5,5 mln USD lub 47,4 procent wartości w porównaniu z tym samym okresem w 2019 roku.
Jak podał resort, w tym okresie wyeksportowano ponad 90,8 tys. ton warzyw, w tym 90,2 tys. ton cebuli, 12,1 tys. ton owoców, 95 ton melonów, ponad 15,4 ton owoców suszonych i 1,9 tysięcy ton innych rodzajów produktów rolnych.
Odnotowuje się również, że na dzień 23 października 2020 roku, według danych operacyjnych, kraj zebrał 243,2 tys. ton owoców, czyli o 93,8 ton więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (217 tys. 13 ton).
Do tej pory zebrano ponad 91 tys. ton winogron, z czego 31,1 tys. ton w regionie sugdyjskim, ponad 26,7 tys. ton w regionie chałtońskim i 35,9 tys. ton w pozostałych częściach kraju.
Zobacz więcej: Winogrona