Chile: maleje eksport winogron?
Kurczący się trend w chilijskim areale nasadzeń winorośli wydaje się hamować. Wielkość powierzchni upraw winogron spadała regularnie od sezonu 2013/2014, w ostatnim jednak sezonie wszystko się ustabilizowało. W sezonie 2017/2018 zatrzymała się na poziomie 48.202 hektarów.
Chilijskie winogrona deserowe muszą walczyć z ciągle malejącą opłacalnością produkcji, co wynika z rosnącą światową konkurencją na rynku. Jeśli chodzi o popyt, to jakość, rozmiar i nowe odmiany odgrywają ważną rolę. Hodowcy muszą zdać sobie sprawę, że muszą zastąpić stare odmiany winorośli nowymi odmianami. Wymaga to znacznej inwestycji, jednak w dłuższym okresie czasu odmiany te są bardziej opłacalne.
W północnych regionach Atakamy i Coquimbo pierwsze winogrona zbierane są od listopada do grudnia. Długie okresy suszy stanowią problem w tych obszarach. Sezon 2017/2018 charakteryzował się jednak odpowiednimi opadami zimowymi.
Najważniejszym rynkiem chilijskich winogron jest Ameryka Północna. Eksport w sezonie 2016/2017 do Stanów Zjednoczonych wyniósł około 344.180 ton. To 47 proc. całkowitego eksportu chilijskich winogron, który był na poziomie 731.156 ton.
W roku 2017/2018 eksport spadł ogółem o 24,38 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim, jednak w kwietniu spodziewano się największego wzrostu eksportu. W pierwszych trzech tygodniach kwietnia eksport wyniósł 190.000 ton, czyli więcej niż w kwietniu 2017 r. Wtedy ich łączna wartość wyniosła 184.000 ton. Mimo to szacuje się, że ogółem w sezonie 201/2018 wywóz wyniesie jedynie 720 000 ton. To spadek o 1,5 proc.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1