Mniej rodzynek w Chile
Z prognoz produkcja rodzynek w Chile ma wynieść 62,2 tys. ton wobec 76 tys. ton w poprzednim sezonie. Tegosezonowa mniejsza produkcja to wynik mniejszej ilości surowca (winogron), który trafił do przetwórstwa. W Chile do przetworzenia w postaci rodzynek trafiają jedynie winogrona, które nie spełniają wymogów jakościowych i nie są kierowane na eksport ani do bezpośredniej konsumpcji. Tradycyjną metodą produkcji rodzynek w tym kraju jest naturalne suszenie na słońcu przez okres 15-20 dni.
Chile to obecnie szósty na świecie (pierwszy na samej tylko półkuli południowej) producent rodzynek i czwarty co do wielkości ich eksporter.
Ze wszystkich zebranych w Chile winogron stołowych około 60 proc. kierowana jest na rynek do bezpośredniej konsumpcji, 21 proc. trafia do przetwórstwa właśnie w postaci rodzynek, około 9 proc. jako sok winogronowy i również 9 proc. do produkcji wina. W sumie chilijskie moce przerobowe na rodzynki szacowane są nawet na około 85,0 tys. ton czyli z około 340 tys. ton surowca.
W przyszłym sezonie 2014/2015 lokalni producenci spodziewają się niewielkiego wzrostu produkcji rodzynek do około 65,5 tys. ton. W sumie w omawianym sezonie 2013/2014 na eksport skierowane zostanie 59 tys. ton a w sezonie następnym szacuje się 62,5 tys. ton, tym samym na eksport kierowane jest około 95 proc. rodzimej produkcji. Poza Stanami Zjednoczonymi w ostatnich latach największe ilości chilijskich rodzynek importują Rosja i Wielka Brytania.
Krajowy poziom konsumpcji jest ściśle uzależniony od wielkości eksportu- na lokalny rynek bowiem trafiają jedynie te rodzynki, które nie spełnią norm eksportowych i standardów jakościowych – w bieżącym sezonie będzie to około 3,3 tys. ton.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Import winogron do Polski w I kw. 2014 roku
czytaj dalej
Popyt na winogrona poniżej oczekiwań
czytaj dalej
Wielki eksporter winogron
Minął kolejny tydzień handlu winogronami
czytaj dalej
Różnicują się ceny winogron
czytaj dalej