Mniejsza produkcja i eksport tureckich winogron
W minionym, 2014 roku Turcy zebrali łącznie 1,92 mln ton winogron stołowych, tj. o 12 proc. w porównaniu do poprzedniego sezonu - w 2013 roku zbiory winogron w Turcji wyniosły 2,2 mln ton. Wielkość ubiegłorocznego spożycia tych owoców w Turcji oszacowano na 1,75 mln ton wobec prawie 2,0 mln ton w roku 2013, przy czym do wielkości spożycia winogron, przypadku tego kraju wliczane są również suszone winogrona czyli rodzynki. Około połowa ze wspomnianej ilości 1,75 mln ton to owoce w postaci świeżej – tzw. winogrona deserowe, a ponad 36 proc. ze spożywanych przez Turków winogron to właśnie produkt suszony – rodzynki, a najczęściej tzw. sułtanki.
W minionym roku z uwagi na mniejsze zbiory zredukowany został także wolumen eksportu z ponad 204,0 tys. ton w roku 2013 do około 170,0 tys. ton w roku 2014. Dwóch największych odbiorców tureckich winogron to Rosja i Ukraina – do Rosji rokrocznie kierowane jest około 60 proc. wysyłanych owoców. Poza tym po około 10 proc. wysyłki to dostawy na rynek bułgarski i niemiecki.
Zobacz więcej: Winogrona
Tak już zostanie?
czytaj dalej
Peru: wzrost eksportu produktów rolnych
czytaj dalej
Chile: zwiększenie eksportu winogron
czytaj dalej
Rośnie podaż mołdawskich winogron w Polsce?
czytaj dalej
Niemiecki rynek owoców
czytaj dalej
Rosja: spadek importu owoców i warzyw
czytaj dalej