Więcej winogron na europejskim rynku
Według informacji agencji statystycznej Eurostat, w Europie rośnie produkcja winogron. W 2010 roku produkcja tych owoców może być większa niż w roku poprzednim o ok. 8-10 proc. i ma osiągnąć poziom ok. 3,5-4 mln ton (w tym ok. 2,3 mln ton winogron deserowych).
Wzrost produkcji winogron zauważyć będzie można szczególnie u głównych producentów: w Hiszpanii (o ok. 5-8 proc.) i we Francji (o ok. 10 proc.).
Od kilku lat obserwuje się natomiast spadek produkcji winogron w Grecji. Wraz ze wzrostem produkcji winogron deserowych, spada produkcja winogron do przetwórstwa (głównie na wina). Powodem jest rosnąca konkurencja ze strony południowoamerykańskich (Chile, Brazylia) i północnoamerykańskich (Kalifornia) producentów tych owoców.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji własnych, AMI i ZEO IERiGŻ-PIB (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1