Wzrośnie eksport winogron stołowych z Peru
Według statystyk Peruwiańskiego Stowarzyszenia Producentów Winogron Stołowych (Provid) początkową podaż winogron w tym sezonie oszacowano na 459 tys. ton.
Zwiększenie wielkości produkcji było możliwe dzięki rozbudowie winnic, które wkraczają w okres owocowania handlowego. Podaje się, że wśród nowych odmian wzrósł udział winogron bez pestek o podwyższonej produktywności. Stowarzyszenie Provid zauważyło, że Peru uprawia obecnie około 50 odmian winogron, aby zapewnić eksport na 50 różnych rynków światowych.
„Branża jest obecnie w trakcie ponownej konwersji odmian i obserwujemy spadek udziału popularnej odmiany Red Globe w strukturze eksportu” - skomentował Provid.
W 2016 roku około połowa peruwiańskiego eksportu przypadała na odmianę Red Globe, ale w zeszłym sezonie jej udział spadł do 32 procent i nadal utrzymuje się w tym zakresie trend spadkowy. W sumie w ubiegłym sezonie z Peru wyeksportowano 393,6 tys. ton winogron. Powierzchnia uprawy winorośli w tym kraju na początku minionego sezonu przekroczyła 20 tys. ha.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1