Nowinki z zielonego rynku
2007-07-19 00:00
Spółdzielnie ogrodnicze rozpoczęły skup moreli. W tym tygodniu ich średnia cena wynosiła 5,25 zł/kg, tj. dwa razy więcej niż za pierwsze partie w ubiegłym roku.
W porównaniu ostatnim tygodniem, wartość wielu warzyw obniżyła się. Tańsze są: cebula, marchew, pietruszka (jeszcze ubiegłoroczna), buraki, pory, selery, kalarepa, sałata, rabarbar, ogórki gruntowe do kwaszenia, cukinia, fasola szparagowa, czosnek i ogórki małosolne.
Mniej płacono również za pieczarki, ziemniaki i czereśnie. Nowością w skupie jest korzeń chrzanu do kwaszenia ogórków (4,24 zł/kg).
Ze względu na chwilowe obniżenie podaży kalafiorów, ich ceny zwiększyły się o ok. 10 proc. (2,07 zł/szt).
W tym tygodniu za sztukę kapusty białej oferowano 1,50 zł (o 0,03 zł więcej niż przed weekendem), czerwonej – 1,84 zł (plus 0,44 zł), a włoskiej 1,90 zł (plus 0,35 zł).
Wzrosły także ceny skupu pomidorów, ogórków szklarniowych, gruntowych do konserwowania i deserowej porzeczki czerwonej.
Drogą w tym roku porzeczkę czarną skupowano głównie do przetwórstwa, gdzie płacono za ok. 3,50 zł/kg (w punktach skupu), tj. o 10 proc. więcej niż w ubiegłym tygodniu.
Koszt czarnej porzeczki do mrożenia jest obecnie sześciokrotnie wyższy niż rok temu.
Z kolei przemysłowe porzeczki czerwone staniały w porównaniu do minionego tygodnia o 0,10 zł (do 1,85 zł/kg w punktach skupu). To jednak wciąż o 70 proc. więcej niż w 2006 roku.
Gorsza jakość wiśni (spowodowana długotrwałymi opadami) przyczyniła się do obniżenia ich cen. Zakłady przetwórcze skupują je głównie do tłoczenia, gdyż owoce z przeznaczeniem do mrożenia muszą cechować się wyższą jakością.
Za wiśnie przemysłowe płacono średnio 1,55 zł/kg (w punktach skupu), tj. o 0,45 zł mniej niż w ubiegłym tygodniu.
Zakłady, które nie zdołały jeszcze skupić planowanej ilości malin płaciły za nie więcej o 0,53 zł (4,13 zł/kg).
Ceny jagód utrzymują się na bardzo wysokim poziomie - 10,25 zł/kg. Część zakładów zaniechało skupu tak drogiego surowca.
Źródło: fresh-market.pl, mk
W porównaniu ostatnim tygodniem, wartość wielu warzyw obniżyła się. Tańsze są: cebula, marchew, pietruszka (jeszcze ubiegłoroczna), buraki, pory, selery, kalarepa, sałata, rabarbar, ogórki gruntowe do kwaszenia, cukinia, fasola szparagowa, czosnek i ogórki małosolne.
Mniej płacono również za pieczarki, ziemniaki i czereśnie. Nowością w skupie jest korzeń chrzanu do kwaszenia ogórków (4,24 zł/kg).
Ze względu na chwilowe obniżenie podaży kalafiorów, ich ceny zwiększyły się o ok. 10 proc. (2,07 zł/szt).
W tym tygodniu za sztukę kapusty białej oferowano 1,50 zł (o 0,03 zł więcej niż przed weekendem), czerwonej – 1,84 zł (plus 0,44 zł), a włoskiej 1,90 zł (plus 0,35 zł).
Wzrosły także ceny skupu pomidorów, ogórków szklarniowych, gruntowych do konserwowania i deserowej porzeczki czerwonej.
Drogą w tym roku porzeczkę czarną skupowano głównie do przetwórstwa, gdzie płacono za ok. 3,50 zł/kg (w punktach skupu), tj. o 10 proc. więcej niż w ubiegłym tygodniu.
Koszt czarnej porzeczki do mrożenia jest obecnie sześciokrotnie wyższy niż rok temu.
Z kolei przemysłowe porzeczki czerwone staniały w porównaniu do minionego tygodnia o 0,10 zł (do 1,85 zł/kg w punktach skupu). To jednak wciąż o 70 proc. więcej niż w 2006 roku.
Gorsza jakość wiśni (spowodowana długotrwałymi opadami) przyczyniła się do obniżenia ich cen. Zakłady przetwórcze skupują je głównie do tłoczenia, gdyż owoce z przeznaczeniem do mrożenia muszą cechować się wyższą jakością.
Za wiśnie przemysłowe płacono średnio 1,55 zł/kg (w punktach skupu), tj. o 0,45 zł mniej niż w ubiegłym tygodniu.
Zakłady, które nie zdołały jeszcze skupić planowanej ilości malin płaciły za nie więcej o 0,53 zł (4,13 zł/kg).
Ceny jagód utrzymują się na bardzo wysokim poziomie - 10,25 zł/kg. Część zakładów zaniechało skupu tak drogiego surowca.
Źródło: fresh-market.pl, mk
Zobacz więcej: Wiśnie?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem