Chrzan korzeń
UE: mniej warzyw przemysłowych
2011-06-15 00:00
Zdaniem Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) w większości państw unijnych należy spodziewać się problemów z tegorocznymi zbiorami warzyw przeznaczonych do przetwórstwa jako skutek trzymiesięcznej suszy oraz niekorzystnych warunków pogodowych w okresie od stycznia do maja br.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rumuńscy rolnicy też dostaną rekompensaty
2011-06-12 00:00
Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC, mimo, że w całej Rumunii nie odnotowano dotychczas zachorowań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Wzrasta popyt na chrzan
2010-03-03 00:00
Miesiąc został do Wielkanocy i jednym z pierwszych zwiastunów nadchodzących świąt jest rosnące zainteresowanie chrzanem. Zaczął rosnąć popyt na chrzan korzeniowy. Wiele firm
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Czas na świąteczny chrzan
2009-04-09 00:00
Przed świętami w punktach skupu więcej było chrzanu. W okolicach Nowego Sącza za kilogram tego warzywa płacono około 4,20 zł. Na Podkarpaciu ceny skupu wahały się od 4,75 do 5
czytaj dalej
Chrzan droższy niż przed rokiem
2008-08-12 00:00
Na rynku hurtowym w Poznaniu ceny chrzanu uprawnego (wybielonego) w pęczkach 1 kg w bieżącym tygodniu wynoszą 6,50 zł/kg. Chrzan jest sprzedawany do produkcji kwaszonych
czytaj dalej
Stabilny import chrzanu
2008-06-18 00:00
W sezonie 2007/2008 import chrzanu i jego przetworów wyniósł 2,5 tys. ton. Największe dostawy chrzanu i jego przetworów miało miejsce w sezonie 2005/2006 (3,5 tys. ton).
czytaj dalej
Chrzan najdroższy w Poznaniu?
2008-04-10 00:00
Notowania cen chrzanu na 4 rynkach hurtowych (Sandomierz, Rzeszów, Poznań, Łódź) wykazały, że najwyższe notowania to warzywo osiąga w Poznaniu.
Za pęczek chrzanu czytaj dalej
Za pęczek chrzanu czytaj dalej
Niemiecki chrzan na unijnej liście
2008-03-04 00:00
Niemiecki chrzan Bayerischer Meerrettich lub inaczej zwany Bayerischer Kren wpisany został na unijną listę o chronionych nazwach. Produkt oferowany jest zarówno w postaci surowej
czytaj dalej
Chrzan znad Środkowej Warty
2007-12-30 00:00
W dniu 12 lutego 2007 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce: "Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach" (woj.
czytaj dalej