Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Analiza cen fresh-market.pl (18-22.10.2010) – warzywa

2010-10-24 00:00

Miniony tydzień nie przyniósł zasadniczych zmian w trendach cen świeżych warzyw obserwowanych w końcówce pierwszej połowy października. Wciąż trwa intensywny zbiór warzyw. Pogoda jest nienajgorsza, choć coraz zimniejsze dni i noce wpływają na podaż i ceny warzyw takich jak kalafiory, brokuły, papryka, pomidory czy ogórki.

W omawianym okresie wraz z malejącą podażą do góry wędrowały ceny kalafiorów i brokułów. Ceny skupu kalafiorów doszły do poziomu 1,50 zł/szt., a niektóre firmy, za ładny towar, płaciły nawet 1,80 zł/szt. Ceny sprzedaży były na poziomie 2,00 – 2,50 zł/szt. Z wyjątkiem okolic Zamościa, gdzie wciąż jeszcze oferowano brokuły (w kartonie) w cenie na poziomie 1,60 – 1,70 zł/szt, drożały również i te warzywa. Ich ceny sprzedaży, z opakowaniem, weszły na poziom 2,00 – 2,50 zł/szt.

Stabilne, na poziomie 3,50 – 4,00 zł/kg pozostawały ceny ogórków szklarniowych. Choć ich podaż maleje, lukę w coraz większym stopniu wypełnia import.

Jeśli chodzi o pomidory, ich ceny były na poziomie 24 – 26 zł/karton 6 kg pomidorów wielkości BB i 22 – 24 zł/karton 6 kg B. Wciąż dużą rolę gra tu duży popyt rynku rosyjskiego, jednak zaznaczył się również wzrost popytu na rynku krajowym.

Z warzyw korzeniowych, w minionym tygodniu, obserwowano lokalne wzrosty cen pietruszki i buraków. Ceny rosły w tych rejonach, gdzie podaż tych warzyw malała lub mało było towaru lepszej jakości. Kłopoty z podażą buraków wystąpiły w Małopolsce. Choroby liści wyhamowały wzrost tych warzyw na sporej części upraw. W przypadku pietruszki, ceny poszły nieznacznie w górę, gdyż trudniej było o ładny towar. Na razie korekty w górę nie były duże - 0,10 – 0,20 zł/kg w przypadku obu tych warzyw, jednak generalnie gorsza jakość w tym sezonie budzi niepokój, gdyż niewątpliwie oznacza większe straty w okresie przechowywania. A to w połączeniu z generalnie niższymi zbiorami oznacza niską podaż i wyższe ceny w końcówce sezonu.

W omawianym okresie stabilne pozostawały ceny skupu kapust. Od 0,60 do 0,80 zł/kg kapusty białej, od 1,00 zł/kg kapusty czerwonej i pekińskiej, od 0,60 zł/kg kapusty włoskiej. Na poziom cen kapusty pekińskiej wpływ może mieć fakt, że część upraw będzie zaorana, kapusta nie zawiązała główek i rosną tylko luźne liście. Takie sygnały napływały zarówno z województwa wielkopolskiego, łódzkiego, jak i małopolskiego.

Na poziomie 0,90 – 1,20 zł/kg ustabilizowały się ceny polskiej cebuli. Pomimo, że jej podaż jest niska, ceny nie rosną stopowane przez ceny cebuli importowanej. Cebula z Holandii lub Austrii, sprzedawana w cenach porównywalnych – od 0,80 do 1,20 zł/kg, wygrywa konkurencję z cebulą polska dzięki ładniejszemu wyglądowi.

W minionym tygodniu wciąż dużym zainteresowaniem cieszyły się ziemniaki. Ich ceny zasadniczo pozostawały stabilne, od 0,60 zł/kg do 0,80 zł/kg.

Na koniec import, który coraz szerzej będzie uzupełniał ofertę warzyw krajowych. O cebuli wspomniano wyżej. Ceny hiszpańskich ogórków były, w omawianym okresie, na poziomie 3,30 – 4,00 zł/kg. Powoli rośnie ilość sprowadzanej do Polski papryki. Ceny hiszpańskiej papryki czerwonej były na poziomie 5,00 – 6,00 zł/kg.

Źródło: fresh-market.pl (ms)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem