Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – niezły sezon warzyw szklarniowych

2012-06-12 08:45

Sezon warzyw szklarniowych w Holandii rozwija się dość dobrze z punktu widzenia producentów i handlowców. Produkcja w ostatnim tygodniu rozkwitała dzięki dobrej pogodzie. Nie zawsze jednak ceny są kształtowane w sposób pożądany przez Holendrów, co widać obecnie na przykładzie pomidorów i bakłażanów.

Dużo tu zależy od tego, o które warzywo chodzi. Rynek ogórków szklarniowych od początku sezonu radzi sobie raczej dobrze. Więcej problemów było na starcie sezonu papryki. Tu nie było bardzo dobrych cen za względu na konkurencję papryki hiszpańskiej i izraelskiej. Teraz jest o wiele lepiej.

Dobrze zaczął się sezon dla holenderskich pomidorów. Trudności pojawiły się dopiero w ostatnich dniach. Ceny spadły znacząco, a było to rezultatem zarówno dobrej pogody i wzrostu produkcji, jak też spadku popytu (ze względu na wzrost konkurencji na rynku międzynarodowym). W krótkim czasie ceny pomidorów spadły z 0,90 do 0,60 euro/kg.

Od początku sezonu rozczarowujący był popyt, jak i poziom cen bakłażanów. I nie całkiem jest jasne, jakie są powody takiego stanu rzeczy. Nie zwiększył się areał upraw tego warzywa. Jakkolwiek od początku sezonu holenderskiego, na rynku dostępne były duże ilości bakłażanów hiszpańskich. Są one jeszcze dostępne na rynku, choć sezon w Hiszpanii praktycznie się zakończył. Mniejszy w tym roku jest eksport do Rosji. I to może być ważna przyczyna niekorzystnej sytuacji na rynku.

 

Zobacz więcej: Bakłażany

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE