Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz pomidory – 26%. Udział polskiej produkcji oszacowano na 8,3 %.
Zbiory warzyw w krajach Unii (Dwudziestki piątki)w latach 1997 - 2005 (tys. ton)
Wyszcze-gólnienie | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 |
Warzywa ogółem | 60481 | 63449 | 65309 | 66720 | 64974 | 63213 | 64904 | 68344 | 65658 |
Kapusta | 5541 | 5710 | 5494 | 5541 | 5434 | 4573 | 4638 | 4824 | 4791 |
Kalafiory | 2219 | 2303 | 2241 | 2273 | 2114 | 2084 | 2197 | 2227 | 2058 |
Cebula | 4210 | 4556 | 4798 | 4928 | 4795 | 4688 | 4594 | 5666 | 4803 |
Marchew | 4399 | 4566 | 4877 | 5138 | 5079 | 4981 | 5130 | 5304 | 5216 |
Ogórki | 2338 | 2280 | 2253 | 2203 | 2228 | 2276 | 2342 | 2131 | 2103 |
Pomidory | 14099 | 15431 | 16939 | 16943 | 16204 | 14812 | 15908 | 17882 | 16959 |
Pozostałe warzywa | 27675 | 28603 | 28707 | 29694 | 29120 | 29799 | 30095 | 30310 | 29728 |
Źródło: dane FAOSTAT
Udział polskiej produkcji warzyw w ogólnej produkcji krajów UE-25 w latach 1997-2005 (%)
Wyszczególnienie | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 |
Warzywa ogółem | 8,7 | 9,9 | 8,6 | 8,8 | 8,6 | 7,4 | 7,8 | 8,2 | 8,3 |
Kapusta | 31,9 | 35,4 | 31,1 | 34,3 | 31,5 | 26,0 | 26,7 | 28,4 | 27,6 |
Kalafiory | 10,8 | 12,4 | 10,0 | 10,9 | 11,8 | 8,4 | 8,6 | 9,3 | 9,9 |
Cebula | 14,5 | 16,6 | 14,3 | 14,6 | 13,7 | 12,5 | 14,8 | 15,3 | 14,7 |
Marchew | 18,2 | 21,7 | 18,9 | 18,4 | 18,2 | 13,9 | 16,3 | 17,5 | 17,8 |
Ogórki | 18,6 | 21,9 | 21,8 | 20,8 | 19,6 | 21,2 | 20,9 | 21,8 | 22,3 |
Pomidory | 3,0 | 3,8 | 3,3 | 3,2 | 3,1 | 4,1 | 3,8 | 3,5 | 3,7 |
Pozostałe warzywa | 3,6 | 4,0 | 3,6 | 3,6 | 3,7 | 3,2 | 3,5 | 3,9 | 4,1 |
Źródło: fresh-market.pl, dane FAOSTAT
Zobacz więcej: Bakłażany
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem