Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Brokuły

0000-00-00 00:00
Brokuły (Brassica oleracea L. var botrytis L. subvar. asparagoides Lam) rodzina Cruciferae.

Brokuł był znany wcześniej niż kalafior. Różni się od niego m.in. wyższym głąbem i słabiej ściśniętą, mniejszą różą (część jadalna).

Uprawia się go jako roślinę jednoroczną. Brokuł jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i sulforanu (zapobiegającemu powstawaniu nowotworów). Jego odmiany różnią się barwą róży i wysokością roślin.

Do uprawy w Polsce zaleca się odmiany:
  • Sebastian
  • Cezar
  • Corvet F1
  • Cruiser F1
Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R. W. Doruchowski, M. Gapiński, Warzywnictwo
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem