Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Holandia – zbliża się szczyt sezonu brukselki

Znowu jest listopad, co oznacza, że ​​konsumenci powoli zaczynają napełniać swoje kosze zakupowe brukselką. Według Wouta van Esa z Van Nature w Barendrecht sprzedaż zielonej, tradycyjnej brukselki ma się dobrze. „Z powodu zimnej pogody popyt jest nieco większy niż w ubiegłym tygodniu. Ceny były stabilne, teraz nieznacznie rosną. Za około miesiąc będziemy również zbierać fioletową brukselkę i skupić całą uwagę na jej sprzedaży w okresie świątecznym.”

Brukselka od dawna jest popularnym super jedzeniem (superfood) w Ameryce i Anglii, ale tutaj, w Holandii, nie jest to tak rozwinięte. „Widzę już niektóre promocje detaliczne tutaj w Holandii”, zauważa Wout. „Są to jednak tylko działania, które koncentrują się na tradycyjnym użyciu brukselki. Na razie tylko Amerykanie wiedzą, że można ją przetwarzać na przykład w koktajlach”.

Niemniej jednak, według Wouta, w supermarketach następuje powolna zmiana. „Jeśli spojrzysz na półkę z warzywami, zobaczysz coraz więcej brukselki w mieszankach warzywnych”. Tłuczone ziemniaki stają się coraz bardziej mieszanką warzywną, w której można również znaleźć brukselkę. Dodaje się do tych produktów już nie tylko jarmuż”.

Fioletowa brukselka
Firma Van Nature to właściciel ponad 270 hektarów brukselki, w tym 6 hektarów kalette (wcześniej zwanej brukselką kwiatową – to mieszaniec brukselki i jarmużu – przyp. tłum.), 3 hektarów fioletowej brukselki i 3 hektarów brukselki Sweet Purple. Brukselka producentów Van Nature jest sprzedawana przez firmy handlowe Scherpenhuizen, Levarht, Combilo i Haluco.

„Różnica między brukselką Sweet Purple a zwykłą fioletową brukselką polega na tym, że ta pierwsza zachowuje swój fioletowy kolor podczas gotowania, a ta druga nie”, wyjaśnia Wout. „Podobnie jak kalette, brukselka Sweet Purple smakuje słodko-orzechowo. Wraz z Kalettes jest przeznaczona przede wszystkim dla sektora detalicznego i hotelarskiego”.

Kalette i fioletowe brukselki są od dawna produkowane przez Van Nature. W tym sezonie dołączyła brukselka Sweet Purple. „Sezon przebiega bardzo dobrze, zwłaszcza w przypadku Sweet Purple i wszystko idzie zgodnie z harmonogramem. Wydajność na hektar jest nieznacznie niższa w porównaniu z rokiem ubiegłym z powodu warunków pogodowych, ale może być że zostanie to jeszcze nadrobione ”.

Asortyment świąteczny
Fioletowa brukselka będzie na półkach w różnych supermarketach od tygodnia 47/48. „Te specjalne brukselki należą do asortymentu świątecznego i dlatego przy ich sprzedaży skupiamy się wyłącznie na grudniu. Jednak w styczniu entuzjazm gwałtownie spada, ponieważ sieci supermarketów wracają do swojego standardowego asortymentu. Mamy w ofercie fioletową brukselkę do połowy lutego, ale najlepsze wyprzedaże są naprawdę realizowane w grudniu ”, podsumowuje Wout.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE