Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

O normie handlowej na brukselkę

2007-12-30 00:00

Standard jakości na kapustę brukselkę przewiduje dwa rodzaje przygotowania towaru. W przypadku odcinania kapusty brukselskiej od łodygi głąbiki powinny być odcinane tuż poniżej nasady liści zewnętrznych.

W przypadku odłamywania kapusty brukselskiej od łodygi głąbiki powinny być odłamywane przy nasadzie. Cięcie lub odłamywanie powinno być wykonane czysto bez pozostawiania części łodygi.
W klasie I kapusta brukselska z głąbikami przyciętymi powinna być dobrze wybarwiona. Dla kapusty z głąbikami odłamywanymi od łodygi dopuszcza się niewielkie przebarwienie pierwszych liści. Dopuszcza się niewielkie uszkodzenia zewnętrznych liści spowodowane operacjami przy zbiorze, sortowaniu lub pakowaniu, pod warunkiem, że nie wpływają one na dobrą jakość kapusty.
Wielkość kapusty brukselskiej określana jest maksymalną średnicą poprzeczną.
Minimalna średnica powinna wynosić:
- 10 mm dla kapusty brukselskiej z głąbikami odcinanymi, dla klasy I i II,
- 15 mm dla kapusty brukselskiej z głąbikami odłamywanymi, dla klasy I i II.

Dla kapusty brukselskiej klasy I, różnica pomiędzy największą i najmniejszą główką
w tym samym opakowaniu nie może przekraczać 20 mm.

Źródło: fresh-market.pl (ksz)




Zobacz więcej: Brukselka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem