Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

GUS opublikował przedwynikowy szacunek zbiorów warzyw

2011-09-26 07:14
Źródło: fresh-market.pl (ms) na podstawie danych GUS

O ile deszczowa pogoda w lipcu była przyczyną wielu problemów w uprawie wynikających z nadmiernego uwilgotnienia gleby, o tyle w sierpniu i we wrześniu warunki poprawiły się, co wpłynęło na wzrost plonowania. Łączną produkcję warzyw w 2011 roku oszacowano na 4,4 mln ton. W porównaniu do roku 2010 wyższe będą zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, szczególnie cebuli i ogórków.
Łączna produkcja kapusty ma wynieść 1,1 mln ton wobec 1,09 mln ton w 2010 roku, przy czym na niższe oszacowano zbiory kapusty wczesnej a na wyższe niż rok temu zbiory kapusty późnej. Zbiory kalafiorów w 2011 roku oszacowano na 200 tys. ton, czyli na poziomie analogicznym jak rok temu. Zbiory cebuli oszacowano na znacznie wyższe niż rok temu. Mają one wynieść w 2011 roku 630 tys. ton wobec 583 tys. ton w 2010 roku. Zbiory marchwi jadalnej oceniono na 820 tys. ton wobec 815 tys. ton w 2010 roku. Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 340 tys. ton wobec 324 tys. ton w 2010 roku. Zbiory pomidorów oszacowano na 260 tys. ton, podobnie na 260 tys. ton oszacowano zbiory ogórków. W 2010 roku było to 250 tys. ton dla pomidorów i 247 tys. ton dla ogórków. Łączna produkcja warzyw z grupy „pozostałe” (Pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne) w 2011 roku oszacowano na 760 tys. ton wobec 741 tys. ton w 2010 roku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem