Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Koszty i opłacalność produkcji buraków w Polsce

2010-12-07 00:00
Według obliczeń IERIGZ-PIB, w okresie 2006-2010 produkcja buraków okazała się opłacalna. Najbardziej opłacalny był rok 2007, gdy koszty jednostkowe produkcji były w tym okresie najniższe (0,28 zł/kg), przeciętne plony handlowe wyższe niż w roku poprzednim (40 t/ha), a średnia cena otrzymywana przez producentów (0,35 zł/kg) na tyle wysoka, że przewyższała koszty produkcji o 25 proc. (wskaźnik opłacalności 125 proc.).

Najmniej opłacalny dla uprawy buraków  w przedstawionym pięcioleciu okazał się rok 2006, w którym przy stosunkowo wysokich kosztach produkcji (do 0,30 zł/kg), średnia cena skupu była najniższa w okresie 2005-2010 (0,32 zł/kg). Cena producenta przewyższała jednostkowe koszty produkcji zaledwie o 7 proc.

Według wstępnych szacunków IERIGZ-PIB w 2010 r. średnie plony handlowe buraków ćwikłowych były niższe niż przed rokiem (35 t/ha), koszt wyprodukowania kilograma tych warzyw wyniósł 0,35 zł, a cena skupu wynosiła 0,40 zł/kg (była najwyższa w latach 2006-2010). Jak wynika z obliczeń – wskaźnik opłacalności wyniósł 114 proc. i był o 9 punktów procentowych niższy niż w 2009 r. 

 Tabela: Koszty i opłacalność produkcji buraków  w latach 2006-2010 (zł/kg)

Wyszczególnienie 2006 2007 2008 2009 2010
Koszty produkcji (zł/kg) 0,30 0,28 0,30 0,31 0,35
Ceny producenta 0,32 0,35 0,35 0,38 0,40
Wskaźnik opłacalności 107 125 117 123 114

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem