Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja buraków w Polsce

2010-12-02 00:00
W latach 2005-2009 areał uprawy buraków był najwyższy w 2006 r. (15.4 tys. ha), a najmniejszy w 2008 r. (12,7 tys. ha). W 2009 r. powierzchnia uprawy tego warzywa wzrosła o 5 proc. (do 13,3 tys. ha) w stosunku do 2008 r. Według szacunku IERIGZ-PIB w 2010 r. areał nieco zmniejszył się i wyniósł ok. 13 tys. ha.

Najwięcej buraków wyprodukowano w 2007 r. - gdy korzystne warunki pogodowe dla warzyw korzeniowych wpłynęły na osiągnięcie wysokich plonów  - i zbiory wyniosły wówczas 374,7 tys. t. Według wrześniowej oceny GUS zbiory buraków w 2010 r. obniżyły się w stosunku do roku 2009 o 8 proc. do 322 tys. t i były najniższe w okresie 2005-2010.

Najwięcej buraków produkuje się na terenie Polski centralnej i na wschodzie kraju. W 2009 r. w woj. mazowieckim buraki uprawiano na powierzchni stanowiącej 15 proc. ogólnego areału i tyle samo stanowiła produkcja w tym województwie na tle produkcji krajowej. W woj. łódzkim wielkości te wynosiły odpowiednio: 12 proc. i 15 proc., a w woj. lubelskim po 12 proc.

 Tabela: Powierzchnia uprawy i produkcja buraków

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Powierzchnia (tys. ha) 14,9 15,4 14,3 12,7 13,3 13,0*
Produkcja (tys. ton) 356,0 340,6 374,7 322,4 350,7 322,0**
                                  */ szacunek IERIGZ-PIB,**/ wstępny szacunek GUS z 24 IX 2010 r.

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych IERIGZ-PIB i GUS
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem