Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Wyniki produkcji warzywniczej w 2011 r.

Powierzchnia upraw warzyw gruntowych w roku 2011 wyniosła 178. tys. ha. Była wyższa od powierzchni upraw w roku 2010 o 12,7 proc. W roku 2010 było to 158,7 tys. ha. W roku 2011 warzywa uprawiano jednak na mniejszej powierzchni niż w roku 2009, kiedy to było 206,5 tys. ha. Mniej również w stosunku do średniej z lat 2006 – 2010, która wynosi 200,7 tys. ha.

Wyższe niż rok wcześniej były zbiory warzyw gruntowych w 2011 roku. Wyniosły one 4803,2 tys. ton – wzrost o 14,7 proc. w stosunku do roku 2010 i o 5,2 proc. w stosunku do średniej z lat 2006 – 2010, która wynosi 4564,7 tys. ton.

Dane dotyczące głównych warzyw przedstawiają się następująco:

 

A - pow. w tys. ha

 

2006 - 2010

2009

2010

2011

B - plon w dt/ha

 

C - zbiory w tys. ton

 

W liczbach bezwzględnych

2006 - 2010
=100

2010=100

Ogółem

A

200,7

206,5

158,7

178,9

89,1

112,7

C

4564,7

4809,7

4188,8

4803,2

105,2

114,7

Kapusta

A

29,6

30,3

20,5

25,6

86,8

125,2

B

404

421

481

480

118,8

99,8

C

1195,4

1275,9

985,7

1231,2

103

124,9

Kalafiory

A

10,6

10,9

9,4

10,4

97,5

110

B

207

207

227

228

110,1

100,4

C

220,1

225,3

214,4

236,4

107,4

110,3

Cebula

A

30,9

31,4

23,7

26,6

86,1

112,3

B

210

225

244

254

121

104,1

C

649,3

707,8

578

677

104,3

117,1

Marchew jadalna

A

28,3

29,5

19,6

23,5

83,3

120,2

B

302

309

391

377

124,8

96,4

C

853,3

913,3

764,6

887,4

104

116,1

Buraki ćwikłowe

A

12,7

13,3

8,1

10,7

84,1

132,2

B

263

264

357

345

131,2

96,6

C

335,7

350,7

289,9

369,6

110,1

127,5

Ogórki

A

18,3

18,9

13,5

16,2

88,6

119,9

B

147

136

186

183

124,5

98,4

C

269,2

256,4

252,6

296,7

110,2

117,4

Pomidory

A

12,1

12,9

8,3

11,1

91,8

133,2

B

211

206

271

246

116,6

90,8

C

254,4

265,3

225,3

272,7

107,2

121

Pozostałe

A

58,2

59,3

55,6

54,7

94

98,4

B

135

137

158

152

112,6

96,2

C

787,2

815

878,4

832,4

105,7

94,8

 

Jak widać spadek zbiorów objął tylko kategorię warzywa pozostałe, to jest pietruszkę, pory, selery, rzodkiewki, sałatę, rabarbar, szparagi, koper i inne. W 2011 roku ich zbiory były niższe o około 5 proc. w stosunku do roku 2010. Największy wzrost zbiorów odnotowano w przypadku buraków, o 27 proc., pomidorów gruntowych, o 21 proc. i kapusty, o 25 proc.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE