Wyniki produkcji warzywniczej w 2011 r.
Powierzchnia upraw warzyw gruntowych w roku 2011 wyniosła 178. tys. ha. Była wyższa od powierzchni upraw w roku 2010 o 12,7 proc. W roku 2010 było to 158,7 tys. ha. W roku 2011 warzywa uprawiano jednak na mniejszej powierzchni niż w roku 2009, kiedy to było 206,5 tys. ha. Mniej również w stosunku do średniej z lat 2006 – 2010, która wynosi 200,7 tys. ha.
Wyższe niż rok wcześniej były zbiory warzyw gruntowych w 2011 roku. Wyniosły one 4803,2 tys. ton – wzrost o 14,7 proc. w stosunku do roku 2010 i o 5,2 proc. w stosunku do średniej z lat 2006 – 2010, która wynosi 4564,7 tys. ton.
Dane dotyczące głównych warzyw przedstawiają się następująco:
A - pow. w tys. ha |
|
2006 - 2010 |
2009 |
2010 |
2011 |
||
B - plon w dt/ha |
|
||||||
C - zbiory w tys. ton |
|
W liczbach bezwzględnych |
2006 - 2010 |
2010=100 |
|||
Ogółem |
A |
200,7 |
206,5 |
158,7 |
178,9 |
89,1 |
112,7 |
C |
4564,7 |
4809,7 |
4188,8 |
4803,2 |
105,2 |
114,7 |
|
Kapusta |
A |
29,6 |
30,3 |
20,5 |
25,6 |
86,8 |
125,2 |
B |
404 |
421 |
481 |
480 |
118,8 |
99,8 |
|
C |
1195,4 |
1275,9 |
985,7 |
1231,2 |
103 |
124,9 |
|
Kalafiory |
A |
10,6 |
10,9 |
9,4 |
10,4 |
97,5 |
110 |
B |
207 |
207 |
227 |
228 |
110,1 |
100,4 |
|
C |
220,1 |
225,3 |
214,4 |
236,4 |
107,4 |
110,3 |
|
Cebula |
A |
30,9 |
31,4 |
23,7 |
26,6 |
86,1 |
112,3 |
B |
210 |
225 |
244 |
254 |
121 |
104,1 |
|
C |
649,3 |
707,8 |
578 |
677 |
104,3 |
117,1 |
|
Marchew jadalna |
A |
28,3 |
29,5 |
19,6 |
23,5 |
83,3 |
120,2 |
B |
302 |
309 |
391 |
377 |
124,8 |
96,4 |
|
C |
853,3 |
913,3 |
764,6 |
887,4 |
104 |
116,1 |
|
Buraki ćwikłowe |
A |
12,7 |
13,3 |
8,1 |
10,7 |
84,1 |
132,2 |
B |
263 |
264 |
357 |
345 |
131,2 |
96,6 |
|
C |
335,7 |
350,7 |
289,9 |
369,6 |
110,1 |
127,5 |
|
Ogórki |
A |
18,3 |
18,9 |
13,5 |
16,2 |
88,6 |
119,9 |
B |
147 |
136 |
186 |
183 |
124,5 |
98,4 |
|
C |
269,2 |
256,4 |
252,6 |
296,7 |
110,2 |
117,4 |
|
Pomidory |
A |
12,1 |
12,9 |
8,3 |
11,1 |
91,8 |
133,2 |
B |
211 |
206 |
271 |
246 |
116,6 |
90,8 |
|
C |
254,4 |
265,3 |
225,3 |
272,7 |
107,2 |
121 |
|
Pozostałe |
A |
58,2 |
59,3 |
55,6 |
54,7 |
94 |
98,4 |
B |
135 |
137 |
158 |
152 |
112,6 |
96,2 |
|
C |
787,2 |
815 |
878,4 |
832,4 |
105,7 |
94,8 |
Jak widać spadek zbiorów objął tylko kategorię warzywa pozostałe, to jest pietruszkę, pory, selery, rzodkiewki, sałatę, rabarbar, szparagi, koper i inne. W 2011 roku ich zbiory były niższe o około 5 proc. w stosunku do roku 2010. Największy wzrost zbiorów odnotowano w przypadku buraków, o 27 proc., pomidorów gruntowych, o 21 proc. i kapusty, o 25 proc.
Zobacz więcej: Buraki