Źródła zbytu buraków ćwikłowych
Dla przemysłu: 
- buraki ćwikłowe do konserwowania, o średnicy 2,5-4,8 cm muszą być dokładnie ogłowione, wysortowane, nieuszkodzone. Dostawy w zależności od wymagań odbiorcy, najczęściej luzem. 
- surowiec dla przemysłu chłodniczego, suszarnictwa, produkcji konserw, koncentratów oraz wyrobu betaniny - buraki o korzeniach o średnicy od 5 do 15 cm. 
Do najważniejszych wymogów określonych przez odbiorców należą: brak uszkodzeń, dokładne ogłowienie - brak pozostałości liści, brak zanieczyszczeń mineralnych i organicznych. Dostawy najczęściej luzem. 
Pod potrzeby rynku świeżych warzyw - buraki ćwikłowe w rozmiarze handlowym powinny mieć od 5 do 10 cm średnicy. Nie mogą być uszkodzone, muszą mieć dokładnie obcięte liście. W procesie przygotowania do obrotu korzenie muszą być myte lub czyszczone i pakowane w bordowe, raszlowe worki o ładowności 5-20 kg. 
Buraki dobrze znoszą przechowywanie w kopcach i przechowalniach. Buraki przechowuje się w temperaturze 2 – 5 st. C., nie są wrażliwe na etylen i same go nie produkują. 
Źródło: fresh-market.pl (ksz) 
Zobacz więcej: Buraki




