Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Źródła zbytu buraków ćwikłowych

2007-12-30 00:00

Dla przemysłu:
- buraki ćwikłowe do konserwowania, o średnicy 2,5-4,8 cm muszą być dokładnie ogłowione, wysortowane, nieuszkodzone. Dostawy w zależności od wymagań odbiorcy, najczęściej luzem.
- surowiec dla przemysłu chłodniczego, suszarnictwa, produkcji konserw, koncentratów oraz wyrobu betaniny - buraki o korzeniach o średnicy od 5 do 15 cm.

Do najważniejszych wymogów określonych przez odbiorców należą: brak uszkodzeń, dokładne ogłowienie - brak pozostałości liści, brak zanieczyszczeń mineralnych i organicznych. Dostawy najczęściej luzem.

Pod potrzeby rynku świeżych warzyw - buraki ćwikłowe w rozmiarze handlowym powinny mieć od 5 do 10 cm średnicy. Nie mogą być uszkodzone, muszą mieć dokładnie obcięte liście. W procesie przygotowania do obrotu korzenie muszą być myte lub czyszczone i pakowane w bordowe, raszlowe worki o ładowności 5-20 kg.

Buraki dobrze znoszą przechowywanie w kopcach i przechowalniach. Buraki przechowuje się w temperaturze 2 – 5 st. C., nie są wrażliwe na etylen i same go nie produkują.

Źródło: fresh-market.pl (ksz)

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem