2022 Zbiory cebuli w Polsce oszacowano na 643 tys. ton, wzrost o 4% w stosunku do 2021 r.
Cebule uprawiane w Polsce cieszą się dużym uznaniem zarówno wśród konsumentów krajowych, jak i zagranicznych. Są synonimem smacznej i zdrowej żywności. Polska, po Holandii, Hiszpanii, Niemczech i Francji, jest piątym producentem cebuli w UE, z udziałem 9% w unijnej produkcji.
Cebula zajmuje pierwsze miejsce w Polsce pod względem powierzchni uprawy warzyw. W latach 2015-2021,
.
FreshPlaza jest jedną z najbardziej znanych na swiecie, globalną platformą medialną dla branży owoców i warzyw świeżych, dostarczającą swoim czytelnikom najnowsze informacje o rozwoju rynku i trendach. Zespół pisarzy i redaktorów pozyskuje wiadomości z całego świata, a codziennie wysyłany jest newsletter z dedykowanymi wydaniami dla Ameryki Północnej, Ameryki Łacińskiej, Europy, Azji, Oceanii i Afryki.
FreshPlaza jest po swojej naturze interaktywnym konceptem, który opiera się na udziale swoich czytelników, gdzie czytelnicy są zachęcani do wykorzystania platformy do publikacji bezpłatnych informacji prasowych (500 słów lub mniej) i ogłoszeń o pracę.
Zobacz więcej: Cebula