Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Cebula

0000-00-00 00:00

(Allium cepa L.) rodzaj Allium, rodzina Liliaceae.

Cebulę uprawiano już w 3000 r. p.n.e w środkowej Azji. W Polsce znana jest od XIV w.

Cebula to roślina dwuletnia. Jej część jadalna składa się z piętki (skróconej łodygi) i pochew liściowych. Z dolnej części piętki wyrastają korzenie przybyszowe. Ponieważ system korzeniowy – jak u wszystkich cebulowych – jest słabo rozwinięty, warzywo to wymaga uprawy na dobrych glebach, z zastosowaniem starannej agrotechniki.

Pochwy liściowe (łuski), wyrastające z górnej części piętki, gromadzą zapasy pokarmowe. Okrywają je suche łuski, spełniające role ochronną. Blaszka liściowa cebuli nazywa się szczypiorem. W drugim roku wegetacji w postaci kulistego baldachimu formuje się kwiatostan.

Cebula posiada wiele witamin, zwłaszcza z grupy B oraz E i K. Występujące w niej związki siarki typu fitoncydów – wykazują działanie bakteriobójcze. Nadaje się do długotrwałego przechowywania, więc może być spożywana przez cały rok.

Odmiany mogą mieć kształt: silnie spłaszczony, kulisto-spłaszczony, kulisty i wydłużony. Łuski mogą mieć kolor biały, żółty, brązowy lub czerwony. Najpopularniejsze są odmiany słomkowo-żółte. Okres wegetacji trwa 4 - 6 miesięcy.

W Polsce uprawiane są następujące odmiany:

  • Dako
  • Rawska
  • Zorza
  • Fiesta
  • Kristine
  • Efekt
  • Kutnowska
  • Pino
  • Spójnia
  • Wolska

Żródło: fresh-market

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem