Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Cebula we Włoszech głównie na potrzeby wewnętrzne

2006-05-05 00:00

Roczne zbiory cebuli we Włoszech wynoszą ok. 500 tys. ton.

Krajowa konsumpcja pochłania niemal całą produkcję. Włosi na tle innych narodów wyróżniają się wysokim poziomem spożycia tego warzywa, tj. 10 kg na mieszkańca. W uprawie spory udział przypada na cebulę czerwoną i białą.

Żółta jest mniej popularna i nie przekracza 50% ogólnej ilości. W południowych Włoszech dominuje cebula wczesna - spożywana głównie w postaci świeżej. Natomiast do części północnej coraz częściej przenoszone są uprawy z pozostałych rejonów kraju.

Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem