Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jakość handlowa cebuli – standard i praktyka

2007-11-15 00:00

Cebula jest jednym z podstawowych warzyw w handlu. Często spotykam się z wypowiedziami handlowców, że takiej cebuli jak wymaga standard to nie ma, wystarczy, że jest zdrowa, szeleści i błyszczy, a sortowanie i znakowanie to wymysł.

Trzeba mocno podkreślić, że cebula musi spełniać wymagania standardu, aby można było nią handlować – tak mówią przepisy, a odbiorcy coraz częściej potwierdzają te wymogi.

Pragnę przypomnieć niektóre aspekty wymagań standardu.

Standard na cebulę nie obejmuje cebuli przeznaczonej do przetwórstwa i cebuli ze szczypiorem.

Wymagania minimalne dla standardu jakości handlowej cebuli:

  • cała, oznacza to , że cebula nie może mieć żadnych uszkodzeń powstałych zarówno podczas zbioru, suszenia, usuwania szczypioru, pakowania, sortowania, przechowywania i sprzedaży
  • zdrowa, nie dopuszcza się cebuli z objawami gnicia lub innego zepsucia, porażenie bakteriozą ( łuski szkliste, pod suchą łuską wodnistość lub śluzowatość, gnicie szyjki) jest niedopuszczalne, ponieważ w trakcie nawet krótkiego przechowywania cebula zacznie gnić
  • bez uszkodzeń spowodowanych mrozem, ponieważ po podniesieniu temperatury bardzo szybko ulega ona gniciu, cebulę uważa się za przemrożoną, gdy więcej niż dwie zewnętrzne łuski mięsiste są przemarznięte i mają szklisty wygląd
  • dla cebuli przeznaczonej do przechowywania, dwie pierwsze łuski zewnętrzne i szyjka powinny być całkowicie suche, szyjka cebuli podczas ściskania palcami nie może mieć żadnych oznak wilgoci
  • bez twardej i łykowatej szyjki
  • bez szkodników i śladów po szkodnikach
  • bez zawilgocenia powierzchniowego; po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie
  • szyjka powinna być ukręcona lub równo obcięta i nie powinna mieć więcej niż 6 cm długości ( z wyjątkiem cebuli sprzedawanej w warkoczach).

    Sortowanie cebuli
    Sortowanie cebuli jest obowiązkowe.
    Różnica między najmniejszą a największą cebulą w zależności od wielkości wynosi:
    5 mm dla cebuli w granicach 10 – 20 mm
    10 mm dla cebuli w granicach 15 – 25 mm
    15 mm dla cebuli w granicach 20 – 40 mm
    20 mm dla cebuli w granicach 40 – 70 mm
    30 mm dla cebuli w granicach 70 mm +.

    Najczęściej sortujemy cebulę w granicach 40 – 60 mm, 50 – 70 mm, 60 – 80 mm. Nieprawidłowe jest sortowanie 50 – 90 mm, czy 40 mm +.

    Znakowanie cebuli
    Standard określa co należy napisać na etykiecie przyczepionej lub umieszczonej wewnątrz opakowania cebuli. Jest to: pakujący i/lub wysyłający nazwa i adres lub kod firmowy, cebula jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz, kraj pochodzenia, klasa jakości, wielkość określona minimalną i maksymalną średnicą i masa netto.

Krystyna Szymańska

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem