Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Słabe strony polskiej produkcji cebuli

2007-01-08 00:00

Produkcja cebuli w Polsce jest zbyt niska, by móc uznać ją za konkurencyjną. Według Spisu Rolnego GUS, liczba wysoko towarowych gospodarstw cebuli (powyżej 2 ha), nie przekraczała w 2002 r. 1%. Produkcja kształtuje się w nich na poziomie 2,6 tys. ton, podczas gdy suma krajowa równa się 278 tys. ton.

Zdecydowanie liczniejszą grupą są gospodarstwa niskotowarowe (do 0,10 ha), prowadzące uprawę cebuli na potrzeby własne i lokalnego rynku. Mowa tu o 251 tys. z 90% udziałem w skali krajowej.

We wszystkich krajach Unii Europejskiej występuje koncentracja produkcji cebuli. Niech za przykład posłuży Holandia, gdzie w latach 1990 - 2002 suma gospodarstw o powierzchni do 2 ha zmniejszyła się ponad czterokrotnie. Gwałtownie wzrosła liczba gospodarstw powyżej 5 ha, a pozycja upraw o powierzchni od 3 - 5 ha umocniła się.

Polska produkcja cebuli kuleje m.in. na skutek braku kapitału na inwestycje. Nowoczesna technologia wymusza użycia odpowiedniego sprzętu, tj.: maszyny, deszczownie, a także przystosowania przechowalni i chłodni.

Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem