Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Koszty i opłacalność produkcji marchwi w Polsce

2010-10-15 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB - w przedstawionym okresie 2005-2009 produkcja marchwi okazała się opłacalna. Najbardziej opłacalny był rok 2005.  Wtedy koszty jednostkowe produkcji były na tyle niskie (0,29 zł/kg), a przeciętna cena otrzymywana przez producentów (0,45 zł/kg) na tyle wysoka, że przewyższała koszty o 55 proc. (wskaźnik opłacalności 155 proc.).

Najmniej opłacalny dla uprawy marchwi był rok 2008, w którym koszty produkcji w stosunku do roku poprzedniego wzrosły o 10 proc. (do 0,32 zł/kg), a średnia cena skupu nie zmieniła się (0,40 zł/kg). Cena skupu marchwi w 2008 r. przewyższała koszty  produkcji o 25 proc. W 2009 r. różnica ta wzrosła do 36 proc.

Według wstępnych szacunków IERIGZ-PIB w 2010 r. na plantacjach marchwi o niższych plonach (40 t/ha) do pokrycia kosztów wystarczy cena na poziomie 0,38 zł/kg, a w gospodarstwach, gdzie plony będą wyższe (45 t/ha) do pokrycia kosztów wystarczy cena 0,34 zł/kg.
 
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji marchwi  w latach 2005-2009 (zł/kg)

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 0,29 0,28 0,29 0,32 0,33
Ceny producenta 0,45 0,40 0,40 0,40 0,45
Wskaźnik opłacalności 155 143 148 125 136
 

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych z Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 
 

Zobacz więcej: Marchew

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem