Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja marchwi w Polsce w latach 2005-2010

2010-10-12 00:00
W latach 2005-2008 areał uprawy marchwi wykazywał tendencje spadkowe. Obniżył się z 33,2 tys. ha w 2005 r. do 28,2 tys. ha, w 2008 r. W 2009 r. powierzchnia marchwi w porównaniu z rokiem 2008 wzrosła do 29,5 tys. ha, czyli o 5 proc. Powodem powiększenia plantacji były wyższe, zachęcające do uprawy ceny uzyskiwane za marchew w sezonie 2008/2009. Do wysokich cen marchwi w 2008 r. przyczyniły się niskie zbiory tego warzywa na poziomie 817 tys. t.

Najwięcej marchwi zebrano w 2007 r. (938,2 tys. t). Według wrześniowej oceny GUS zbiory marchwi w 2010 r. – ze względu na mniejszą powierzchnię uprawy, a także niekorzystne warunki pogodowe utrudniające jej ochronę – obniżą się do 785 tys. t, czyli będą o 14 proc. niższe w relacji do roku poprzedniego.

Najwięcej marchwi produkuje się w woj. mazowieckim (w 2009 r. 16 proc. produkcji krajowej na powierzchni stanowiącej 14 proc. ogólnego areału), łódzkim (odpowiednio: 12 proc. i 15 proc.), kujawsko-pomorskim (12 proc. i 13 proc.) i lubelskim (po 11 proc.).
 
Tabela: Powierzchnia uprawy i produkcja marchwi

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Powierzchnia (tys. ha) 33,2 32,5 31,4 28,2 29,5 28,0*
Produkcja (tys. ton) 929,0 833,2 938,2 817,0 913,3 785,0**
                                 */ szacunek IERIGZ-PIB,**/ wstępny szacunek GUS z 24.09.2010 r.
 
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych GUS i IERIGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Marchew

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem