Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Charakterystyka polskiego warzywnictwa gruntowego

2006-09-02 00:00

Produkcja warzyw w Polsce pozostawia jeszcze wiele do życzenia.

Największe niedostatki to:

  • niewielki stopień zmechanizowania procesu technologicznego
  • stosunkowo niskie plony i nienajlepsza jakość produktów
  • niewystarczająca jeszcze intensywność produkcji
  • przewaga upraw gruntowych
  • dominacja uprawy opartej na prostych technologiach
  • wysokie koszty produkcji, wynikające z niedostatecznej intensyfikacji i prowadzenia jej na małą skalę

Przemysł warzywny szuka również rozwiązania problemów z zatrudnieniem. Ważne są efekty pracy nie tylko w produkcji ogrodniczej, ale także w jej otoczeniu, tj. w przemyśle i handlu (wewnętrznym i zagranicznym), zaopatrzeniu, przetwórstwie owocowo-warzywnym, obsłudze finansowej, a nawet w sferze nauki, oświaty, itd.



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem