Zapotrzebowanie chrzanu według działów
Szacunkowe roczne zapotrzebowanie chrzanu w Polsce według COBRO, w tonach
| Odbiorcy | Przeznaczenie / Wyrób | Ilość | 
| Gospodarstwa domowe | chrzan w occie, ćwikła z chrzanem, dodatek do sałatek oraz jako przyprawa | 10000 | 
| Zakłady gastronomiczne | wyrób różnych przystawek z dodatkiem chrzanu, sosów itp. | 100 | 
| Przemysł garmażeryjny | produkcja sosów i sałatek z dodatkiem chrzanu, produkcja musztardy, przyprawa do różnych dań na zimno | 120 | 
| Przemysł koncentratów | składnik niektórych sproszkowanych przypraw | 100 | 
| Przemysł owocowo-  | produkcja chrzanu w occie, ćwikły z chrzanem, produkcja kiszonych ogórków | 200 | 
| Przemysł rybny | Produkcja niektórych konserw rybnych w sosie chrzanowym | 80 | 
| Przemysł  | produkcja niektórych ziołowych leków | 100 | 
| inni odbiorcy | różne przeznaczenie | 300 | 
| Razem | przemysł spożywczy i gospodarstwa domowe | 11000 | 
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Chrzan korzeń



