Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zastosowanie chrzanu w Polsce

2005-04-12 00:00

W Polsce chrzan wykorzystuje się m.in.:

  • jako przyprawa do potraw kulinarnych w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych, w przemyśle garmażeryjnym i owocowo-warzywnym (w kwaszarnictwie warzyw), w przemyśle rybnym do określonych rodzajów konserw rybnych i przy wyrobie koncentratów spożywczych (jako dodatek do niektórych sproszkowanych przypraw)
  • jako składnik wielu wyrobów gotowych i półproduktów (np. ćwikły z chrzanem, różnych przystawek do mięs zimnych i dań obiadowych, sosów, do wyrobu musztardy itp.)
  • w produkcji znanego i powszechnie spożywanego chrzanu w occie
  • do wyrobu niektórych ziołowych leków w przemyśle farmaceutycznym.

    Zakłady gastronomiczne i przemysł spożywczy zużywają rocznie ok. 1000 ton tego warzywa.



    Źródło: fresh-market.pl

 

Zobacz więcej: Chrzan korzeń

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem