Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Co nowego na zielonym rynku?

2007-10-18 00:00
W tej chwili mamy apogeum zbiorów warzyw polowych, dlatego ich ceny skupu rosną. Z pewnością wiąże się to z ogólnym trendem wzrostowym w kształtowaniu się cen produktów spożywczych oraz większym popytem na warzywa ze strony przetwórstwa.

W bieżącym tygodniu w stosunku do ubiegłego w spółdzielniach ogrodniczych w dalszym ciągu wzrastały ceny skupu kapusty białej (o 24% do 0,46 zł/kg) i kapusty czerwonej (o 54% do 0,63 zł/kg), których ceny w zeszłym roku były niskie.

Ponadto zwyżkowały ceny warzyw korzeniowych (prócz pietruszki, która nie jest skupowana w dużych ilościach przez zakłady przetwórcze, preferujące pasternak), sałaty, papryki, pomidorów, ogórków, cukinii i fasoli szparagowej. Drożały też jabłka deserowe (o 4% do 2,14 zł/kg).

Natomiast ciągle tanieje cebula (w stosunku do ubiegłego roku tańsza o 23 grosze – 0,61 zł/kg). Ponadto: kapusta włoska, pekińska, pietruszka, rzodkiewka, pieczarki, ziemniaki i gruszki.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie danych ZEO IERiGŻ-PIB

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem