Cykoria sałatowa
0000-00-00 00:00
Cichorium intybus, rodzina Compositae. Jest rośliną dwuletnią, która w pierwszym roku tworzy stożkowaty korzeń spichrzowy, a w drugim pędy kwiatostanowe. Owocem jest niełupka stanowiąca materiał siewny. Częścią jadalną są wyetiolowane liście zwinięte w główkę uzyskane w wyniku pędzenia korzeni.
Korzenie wykopane w 5-6 miesiącu posiewie pędzi się zaraz po zbiorze lub po przechowaniu – zimą albo wczesną wiosną. Jak wszystkie warzywa liściowe ma małe wymagania co do temperatury. Jest cennym źródłem witaminy A, C, K i E.
Stosuje się ją do sporządzania różnego rodzaju sałatek i innych dań. Popularna jest szczególnie w Belgii, Holandii, Francji, Włoszech, w Czechach i na Słowacji. W Polsce - raczej w większych miastach. Znane odmiany to: Liber LO, Tarvido, Plumato oraz Zoom.
Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”
Korzenie wykopane w 5-6 miesiącu posiewie pędzi się zaraz po zbiorze lub po przechowaniu – zimą albo wczesną wiosną. Jak wszystkie warzywa liściowe ma małe wymagania co do temperatury. Jest cennym źródłem witaminy A, C, K i E.
Stosuje się ją do sporządzania różnego rodzaju sałatek i innych dań. Popularna jest szczególnie w Belgii, Holandii, Francji, Włoszech, w Czechach i na Słowacji. W Polsce - raczej w większych miastach. Znane odmiany to: Liber LO, Tarvido, Plumato oraz Zoom.
Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”
Zobacz więcej: Cykoria
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem