Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Rynek cykorii we Francji

2009-12-30 00:00

We Francji w sezonie 2009/10 szacunkowa produkcja cykorii wynieść ma ok. 182 tys. ton. Będzie więc mniejsza o 18 proc. w porównaniu z sezonem poprzednim.

Niski poziom produkcji tego warzywa wynika przede wszystkim z niskich zbiorów w lecie 2009 r., powodem była długotrwała susza i szkodniki. Ponadto spadła wydajność produkcji cykorii, a także areał jej upraw; zmniejszył się on o 10 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem i o 18 proc. w ciągu ostatnich 5 lat. Obecnie powierzchnia upraw cykorii we Francji wynosi 11,2 tys. ha.

W listopadzie br. średnia cena cykorii była o 24 proc. wyższa niż przed rokiem i o 15 proc. wyższa w stosunku do średniej z ostatnich 5 lat. Powodem był wzrost popytu na to warzywo. Jednak w wyniku ciepłej jesieni i większej podaży innych warzyw od końca listopada popyt na cykorię spadał, co wpłynęło również na obniżkę cen w grudniu.

Podaż cykorii na początku sezonu była o 15-20 proc. mniejsza niż przed rokiem. Przewidywania na dalszą część sezonu są podobne. Prawdopodobnie zakończy się on wcześniej niż zazwyczaj. Już od marca bowiem spodziewany jest znaczny spadek podaży.

Najprawdopodobniej niska produkcja cykorii będzie miała wpływ na wielkość eksportu. W 2008 r. przekroczył on 20 tys. ton. Większość francuskiej cykorii trafiła do państw unijnych: 7 tys. ton do Niemiec, ponad 6 tys. ton do Włoch, ponad 3 tys. ton do Hiszpanii i ok. 1 tys. ton do krajów Beneluksu.

Źródło: fresh-market.pl (kz)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem